click to dismiss

Please logged in to see pending comments.

UsernamePassword

| Lost password

January 2015

Airport Tullamarine   (published in Tanzania)

January 30, 2015 by   Comments(0)

Hello All - We are finally sitting at Melbourne Airport relaxing while staring out the window at the huge aeroplanes, about to board to begin our journey on a grand family adventure. We expect to be in Tanzania in the next 24 hours.

Post Soon The Atchisons 

(0 from 0 votes)
 
Airport Tullamarinehttps://www.mytripblog.org/pg/blog/catchison/read/380200/airport-tullamarine
Airport Tullamarine
 

Getting Ready   (published in Tanzania)

January 27, 2015 by   Comments(0)

This is the finally week before we head off on our adventure to Tanzania!

First week we are heading of on a Safari through the Serengetti, then we settle into life living with a family in Arusha and teaching in a little tribal school outside Arusha for 8 weeks. We are all so excited to experience a new way of life.

Well the week began with a twist, Flynn fractured his wrist so instead of cast we had a brace made for his wrist, this may slow him down a little. Other than this it has been busy catching up with family and friends, plus the final trip preparations and packing. At this stage everything is moving in the right direction and we are really starting to imaging what we might see when we land, Taj is busy researching and informing the rest of the family of new words and facts about where we are heading and the odd picture to help us visualise. Ok so back to the preparations - two days left to we jump on the plane!

Post Soon the Atchisons

(0 from 0 votes)
 
Getting Readyhttps://www.mytripblog.org/pg/blog/catchison/read/379959/getting-ready
Getting Ready
 

Less than a week till I'm off   (published in Tanzania)

January 27, 2015 by   Comments(0)

, , , , , ,

Hey!

It’s been almost 8 months since I came back from the states after living and studying there for 3 years. Coming back to Norway was not on the top of my list, but since I didn’t have any plans yet I figured I had to start somewhere. I had no idea what I was going to do the next year, but I knew I didn’t want to continue my studies just yet and I knew I would not survive staying in my boring hometown for an entire year with no adventures. I knew I wanted to travel, but instead of just doing backpacking (which I’m sure would’ve been awesome too) I decided to do something more meaningful; do volunteer work in places I probably would never visit if I didn’t do this. To cut things short, here I am 8 months later after working my butt off to save up money; ready to go on an adventure of a lifetime! In less than a week I’m ready to begin this adventure. February 1st I will be off to Tanzania where I will be staying in a small village outside of Arusha; Endulen, which is within Ngorongoro Concervation area and not too far from mountain Kilimanjaro. I will do a Maasai Community village project where I will teach English, learn and participate in their daily life and construct homes and buildings for the Maasai people along with other volunteers. I am so excited to learn more about the Masaai people, and especially after already learning a bit about them in an anthropology course in college. I have also signed up for a language course in Swahili while I’m there. I’ll stay in Tanzania for 2 months, then I will go to Cambodia for 4 weeks and then to Mongolia for 2 months. I will get back to those projects later, so for now I will blog about the project I will be doing in Tanzania.

I will continue to write this blog in English so all my international friends can read it (if they would want that) and also for future volunteers in Projects Abroad so they can read about my experience with it all.

I guess that is it for now and I hope you’ll follow me on my adventures!

(0 from 0 votes)
 
Less than a week till I'm offhttps://www.mytripblog.org/pg/blog/maritnr/read/379915/less-than-a-week-till-im-off
Less than a week till I'm off
 

Projects Abroad volontør   (published in Tanzania)

January 27, 2015 by   Comments(0)

,

At være volontør består ikke kun af at arbejde som frivillig men også af at være social med de andre volontører fra de mange forskellige lande. Organisationen, Projects Abroad, som vi rejser med, er gode til at hjælpe os med det sociale liv. De laver mange arrangementer, hvor flere volontører samles.

Hver torsdag mødes dem, der kan og har lyst på en restaurant et sted i byen, hvor vi spiser sammen. En enkelt torsdag har vi været samlet på Projects Abroads kontor, hvor vi selv lavede maden. Det var PA’s huspige, som normalt står for madlavning til PA’s personale, og nogle af personalet, som lærte os hvordan man laver tanzanisk mad bl.a.: pilau, som er krydret ris, chapati og chips myai, som er en slags æggekage bestående af æg og pommes fritter.

Derudover afholder de mange workshops. Nogle er for alle volontører og andre er for volontører på de forskellige projekter. Vi har fx været til en Swahili workshop, hvor vi blev undervist i de mange hilsner, som tanzanierne bruger, når de hilser på hinanden på gaden.

Én til to gange i måneden er de medicinske volontører outreach sammen med nogle læger og PA’s medicinske koordinator. Vi tager ud til en landsby et stykke væk fra Arusha centrum, hvor vi tilser de patienter, som ikke har mulighed for at komme til et af hospitalerne i Arusha enten pga. transportmuligheder eller grundet økonomiske årsager. En del af de medicinske volontørers betaling til organisationen går til disse outreach-ture: til transporten til landsbyen og til medicinen, som bliver udleveret efter konsultationen. Dette medfører at patienterne ikke skal betale noget for at blive tilset af en læge eller få behandling mod det de fejler.

Dagen inden vi tager på outreach, deltager alle medicinske volontører i en workshop, hvor vi bliver forberedt på det vi skal ud til. Vi får fx at vide, hvordan man skriver, hvor mange dage patienten skal tage medicinen. Da det er volontører, som sidder i receptionen og tager i mod patienterne, får vi også at vide hvordan man spørger om navn og alder.

På fredag skal alle volontører deltage i noget PA kalder ”dirty day”. Det er en dag hvor vi alle hjælper hinanden med noget praktisk arbejde, som fx at male et børnehjem, som det forlyder sig at vi skal denne fredag.

 

Alle disse arrangementer er super gode i sig selv men bliver endnu bedre, hvis alle er åbne og snakker med alle - hvis man er social.

(0 from 0 votes)
 
Projects Abroad volontørhttps://www.mytripblog.org/pg/blog/mlund4/read/379896/projects-abroad-volontr
Projects Abroad volontør
 

Livet er et eventyr! (:   (published in Tanzania)

January 26, 2015 by   Comments(0)

Så denne her weekend har stået på safari, hvilket var noget af en oplevelse! Fredag var jeg allerede oppe klokken 05:00, da vi skulle køre fra Milimani klokken 07:30. Og jeg har altså en time i dalla dalla der ind.. Selve turen mod Mikumi National Park gik over stok og sten og vores chaufør endte desværre med at samle 2 fartbøder op på vejen. Da turen i sig selv tager 5 timer, var vi først fremme ved parken klokken 15:00, bl.a. fordi vi skulle have frokost på vejen og ja så blev vi jo stoppet af politiet et par gange.

Da vi endelig kom ind i parken var det virkelig fedt. Vi kørte ikke meget længere end 700 meter før vi så de første to elefanter stående midt på vejen.

Hele eftermiddagen så vi stor set alle dyrene i parken, som bestod af giraffer, elefanter, gnuer, bøfler, vortesvin, bavianer, zebra, impalaer, flodheste, krokodiller og en helt masse fugle (hvis ikke flere dyr) En time før vi planmæssigt skulle have forladt parken, spurgte vores chauffør os om vi var friske på at køre et godt stykke ind i parken for at se om vi kunne finde løverne. Det var vi selvfølgelig alle sammen friske på. Da vi efter et lille stykke tid fandt løverne mødte der os et meget usædvanligt syn. Lige ved siden af løverne, og jeg mener som i 1-2 meter fra dem, var der en jeep med 3 mennesker. Da den var kørt ”of road” sad den fast og havde gjort det i knap en time. Så selvfølgelig kørte vi (som de gode mennesker vi nu er) ud for at trække dem op. Men bedst som vi kørte der ud endte vi også med at side fat, dog 10-20 meter fra løverne. Så den jeep vi fulgtes med kørte ud for at rede os og gæt hvad der skete? Ja, den endte også med at side fast. Så sad vi der 3 jeeps fast, med løverne lige ude foran. Da vi havde siddet der i et par minutter åbnede vores chauffør døren for at komme over i en af de andre jeeps, sikkert for at diskutere situationen med den anden chaufør. Så der sad vi altså helt alene i en jeep med åbent tag og kiggede ud på løverne. En fjerde jeep kom os, efter lidt tid, til undsætning og efter den også havde sat sig fast, var jeg begyndt at blive en smule bange. Solen går ned klokken 19:00 her i Tanzania og klokken var altså nu 17:30. Og det skal siges for jeg der ikke ved det, så jager løver for det meste om natten. Så de 4 chauffører besluttede sig for at gå sammen ud af deres jeeps og prøve at jage løverne væk, ved at kaste mudder på dem. Det lykkedes heldigvis og løverne trak sig lidt tilbage (ca. 100 meter). Derefter blev vi alle sammen jaget ud af jeepene for at hjælpe til med at skuppe og grave. Og efter næsten 2 timers hårdt slid, hvor vi fik jeepene fri og de satte sig fast igen og igen, fik vi alle 4 jeeps op og kørt ind på vejen igen. Et eventyr ud over alle grænser må man nok sige.

Så da vi endelig sad sikkert i jeepen igen var solen ved at gå ned over savanen. Og det var flot kan jeg godt fortælle. Jeg har vitterligt aldrig set noget så smukt i hele mit liv. ”At rejse er at leve” sagde H.C Andersen engang og det må jeg give ham fuldstændig ret i. Aldrig har jeg følt mig så opslugt af noget, som da dette syn møtte mine øjne.

Lørdag var vi i parken igen for at få nogle sidste gode billeder. Vi så helt utrolig mange elefanter (som i over 100 stk er jeg sikker på) og en kom endda helt tæt på vores jeep. Vi så desværre ingen leopater, så jeg har ikke set ”the big 5” desværre. Derefter kørte vi vider op i bjergene hvor vi besøgte en lille bjerg landsby, ved navn Udzungu. Det var virkelig hyggeligt og meget specielt at gå igennem landsbyen. Bl.a. fordi de bor meget primitivt oppe i landsbyerne men også på grund af at man er hvid. Alle børnene og nogle voksne pegede og råbte ”mzungu, mzungu!” som betyder ”hvid mand”. Det var ret sjovt og nogle steder blev man hilst på og fik kysset sin hånd.

Søndag var vi oppe og vandre i bjerget hvor vi skulle se et vandfald (vidst nok Tanzanias største), med et fald på ca. 170 meter. Vi vandrede helt til toppen hvor vi rigtig kunne se ud over det smukke landskab, det var hel fantastisk. Selve turen op var helt vild hård, ikke kun på grund af varmen og min dårlig kondition, men også på grund af at luftfugtigheden var virkelig høj. Så svenden rente ned af os. Heldigvis  kunne vi afslutte den hårde vandretur med et dejlig dyk for foden af vandfaldet. Her badede vi i et godt stykke tid og jeg siger det var vidunderligt og noget helt specielt. At kunne bade i så fint vand, mens man kigger op på et så utrolig smukt vandfald, det var noget jeg helt sikket aldrig vil glemme.

I denne weekend har jeg set nogle af de smukkeste syn jeg nogen sinde har set i hele mit liv. Så tankerne går meget på om det er sådan en tur jeg skal have far med ud på, når han kommer og besøger mig i marts. 

(0 from 0 votes)
 
Livet er et eventyr! (:https://www.mytripblog.org/pg/blog/mlangebaek/read/379743/livet-er-et-eventyr-
Livet er et eventyr! (:
 

Dala dala   (published in Tanzania)

January 21, 2015 by   Comments(0)

, ,

I Arusha findes der et fænomen, som får vores bybusser til at virke langsomme og ineffektive, nemlig ”Dala dala”. De fleste europæere ville nok mene, at en dala dala er 7 kvm helvede på 4 hjul, men for en tanzanier er det et hurtigt, billigt og pålideligt transportmiddel, til både mennesker og dyr. En dala dala er som regel en lettere bulet hvid Nissan Caravan med en farvet stribe på midten. Den farvede stribe indikerer dalaens rute, og i striben står der både destination og pris. Begge dele er selvfølgelig til forhandling, dog mest førstenævnte. Skal man have Arusha rigtigt ind under huden, hvilket er formålet med vores ophold, er dala dala en sikker måde at få det på. Jeg kører selv med dala dala på arbejde hver morgen.

Når man skal køre med dala dala, skal man vælge ud fra destinationen, som står på forenden af bilen. Når man finder den rigtige skal man blot give et lille nik til manden, som hænger halvvejs ude af vinduet, det er nemlig konduktøren. Konduktøren er en travl mand. Han skal både sørge for, at der kommer folk af og på, samtidig med at han holder styr på betalingerne. Chaufførens eneste opgave er at få dalaen hurtigst muligt fra A-B, uden at køre galt, og samtidig holde ind og samle folk op.

Lige så snart man tænker at dalaen er fyldt, holder den ind til siden, og der hopper endnu en passager på. Der er altid plads til én mere. Der skal jo penge i kassen. Det er i det hele taget utroligt, hvad de kan stoppe i sådan én. Jeg har op til flere gange måttet køre sammen med et læs brænde eller en sæk bananer. En enkelt gang har jeg kørt med en masai, som skulle have sine 10 geder med ind til markedet. Derudover var dalaen selvfølgelig almindeligt fyldt med mennesker.

Er du på vej nogen steder hen, skal du være omhyggelig med at vælge hvilken side du vil gå i. Går du i venstre side, skal du forvente som ”msungu” at der ikke går længe før der bliver dyttet fra en ”dala dala” bagfra, som spørger om du vil med op at køre. Her skal du først overveje om dalaen kører den rigtige vej. Derefter om den er fyldt nok. Er dalaen for fuld, ender du med at stå, højst ubekvemt, hele vejen. Hvis den er for tom kan de finde på at smide dig ud, for at vende om, og forsøge at fylde dalaen igen.

Alt i alt er dala dala et fantastisk transportmiddel, som får dig hurtigt og pålideligt fra A-B. Hvis du tør.

(0 from 0 votes)
 
Dala dalahttps://www.mytripblog.org/pg/blog/mlund4/read/379130/dala-dala
Dala dala
 

Goodbye, hallo!   (published in Tanzania)

January 20, 2015 by   Comments(0)

Here it comes: the last blog post before I leave Tanzania! The three months here have gone by sooo quickly, I can’t believe it’s already over! I’m sad to leave the kids, the new friends I’ve made here and the way of life here that’s taught me so much. But I’m also incredibly excited to leave, mainly because I feel the effort I put into my role as a volunteer here is a complete waist…

 

First of all, we aren’t really needed in class since the local teachers usually do the teaching and we just help out by handing out pens, books, ticking off the kids’ work and helping out if the kids are completely lost. The class would function just as well if we weren’t there. The only times it’s useful for us to show up in class is when the teachers don’t… Which happens once in a while..

Second of all, a big part of our job was to serve porridge and dinner and clean up afterwards. This is a job the local teachers, Aston, the guy that runs the orphanage, or Aston’s parents (or whoever they are) would be able to do by themselves if they wanted to – but why do the dishes yourself if you can make a bunch of volunteers do it? I wouldn’t mind it that much if they really needed someone to do the job and didn’t have time or whatever to do it themselves, but they do. It especially annoys me when we show up at work and discover a bucket full of dirty dishes waiting for us which Aston, or some of the other grownups living there, had been using but didn’t bother to clean.. I mean come  on; if I left heaps of dirty pots and plates for my mum to do she’d be pissed…. This Monday they’d left a pot with a bit of gross fries in them from the weekend… Yum..

Third of all, being a volunteer has seemed pointless because, most of the time, there’re waaaay too many volunteers at the orphanage. If we were only 2 or 3 there would be a bit more for us to do, but most of the time we’ve been 5 – 7 people at the placement, which meant that there would always be 3 – 4 people doing nothing. Apparently it’s not supposed to be like that though; I was told that Projects Abroad has a deal with the orphanage(es?) saying that they’re not supposed to get volunteers from other organizations when the placement receives their volunteers.. However, the orphanage makes money from having volunteers there (40 – 50 usd a week or something like that) so they make deals with all kinds of volunteering organizations but don’t tell them about each other.. In that way they get loads of volunteers which means loads of money… Smart, huh? It’s incredibly annoying for the volunteers of course but I guess it’s good for the kids… Der er intet så skidt at de ikke er godt for noget…  Eller?

 

My impression is that volunteering has definently become a business, a way to make money by giving ’rich’ foreigners the oppurtunity to ’experience the real world’ and the feeling of being a good person – without them really doing anything…

Also I feel like the guy running the orphanage doesn’t really want us there because he needs us to teach, he knows he doesn’t, but because we’re the link to a richer world and people who might want to donate money, stuff or even sponsor a kid. It feels like he let’s us work there mainly because he hopes that we will give him money in one way or the other – despite the fact that he already earns money having us there…

So yeah, basically it’s just a lot about money. But then again, it would be incredibly naive to think that ‘rich’ middle class people could just show up at a poor orphanage and expecting that ‘everyone is equal and the whole thing just being about love and changing people’s lives by giving them knowledge and attention’, expecting money not to be an issue.

 All those ‘beautiful ideals’ just aren’t compatible with the real world... I don’t think my way of thinking was that bad, but then again I must admit that I definitely had a more innocent approach when I first came here.. I’m afraid I’ve been de-hippieonized a bit….

 

I realize I’m being though here, but nevertheless it’s my experience. I’ve talked to lots of other volunteers feeling the same way, even though they’re actually teaching, doing more complicated stuff and aren’t stuck at the same level as my class is.

 

I do believe that there’re opportunities to volunteer and actually make a difference (without just throwing some money on it), but I think it’s important that you bring skills they actually lack so that you contribute with something needed – they’re not in the need for teachers, they have too many so they actually have to fight over whose turn it is to ‘work’… For example, the people doing the microfinance or human rights project actually seem to be doing good stuff – but the people doing it are almost always studying, or finished studying, finance or law, and that’s why they’re capable of making a difference.

 

So yeah, I might go back and volunteer somewhere some other time, but I would not do it until I had an education and I wouldn’t do it through a huge international organization as Projects Abroad where you pay way too much money for not doing anything at all, unfortunately.

I think Projects Abroad is all right to volunteer through if you’re a beginner and really need that feeling of security that they provide. But since I now know that you can easily contact orphanages, hospitals or other projects yourself I would definitely do it that way.

 

But yeah, even though I’m disappointed with the volunteering I am going to miss the wonderful (slightly crazy) kids! I’ll miss cuddling with Lightness and Sharon, drawing with them, hearing Helena go ‘beauuuuutiful’ with this annoying American accent she copied from another volunteer, seeing Joely and Noel scratch each other in the face or purposely fall in the grass, just to check out if it really hurts…. I’ll miss fighting with the kids over sponge and soap and telling them every day that no, they can’t help with the washing,(!) because they will just end up slowing down the proses by playing with the water, the bubbles and the bowls (it all sounds very cute, I know, but it drives you nuts). Even though it sounds weird, it’s kind of comforting to know that other volunteers will come and the kids will forget who you are, that leaving isn’t going to hurt them at all.

 

Don’t get me wrong, I have definitely enjoyed my stay here! I’ve learned sooooo much, and I’m just now starting to realize how much my way of thinking has been affected by staying in a developing country like Tanzania – and I think I will feel these changes even more when I go back to the West.

First of all I’ve realized what a luxury it is to always have flowing water and power in your house. Having hot water is an amazing thing you don’t see a lot of places. I’ve also learnt just how dependent we are on those things – especially water! I’ve become very grateful for it. I mean I knew that most people didn’t have that before, but there’s a very big difference between knowing something and acknowledging it. I really know what it means now.

I’ve realized just how much a countries culture is affected by the country’s wealth.

Back home, we choose what we want to study mainly based on our interests and how it corresponds with our identity project. Here, nearly everyone chose what they want to study only based on the amount of money you will earn after graduating. People’s way of thinking reflects the wealth of society. They can’t afford to think like us.

Also in Denmark, people chose to have kids because they really want them. Having kids is a project you engage in because it gives them a ‘higher purpose’ - it’s all about existential matters - and you really engage yourself in the kids personal development and education. Here it seems like you have kids mainly because you need someone to take care of you when you get older and because your kids might earn more money which will affect you in a positive way. So basically, it’s mostly for practical and survival related reasons. This part of the culture again reflects how the society is insecure and poor. There’re other reasons why people have kids though; it’s expected of you, being married but not having kids is unheard of, and also it seems like people think they should because that’s what God wants. Having kids is sort of like paying him back, he gave you life and as a thank you you ought to give life to others. Or something…

 

This is of course a generalization, people who’re educated and wealthy think a bit differently, more like us I guess. But since most people in Tanzania are a part of the lower middle class or below the middle class, the culture amongst the masses is like that.  

 

Another way I can see how much a society’s wealth affects it’s culture is when it comes to people’s way of dealing with death.

Back home, losing someone close to you is a really big deal. You grieve a lot and you do it out in the open, sharing your feelings with others close to you. Here, you’re supposed to get over a death as quickly as possible and you can barely see or feel it on people that they just lost someone close to them. They do grieve for sure, but they do it for a much smaller period of time and they don’t show it, which is quite weird to us. They behave as they always to even though something tragic just happened.

 

I believe the reason for this is that in Denmark, having people around you die is after all a rare occasion, so when it happens it’s a big deal and you can emotionally afford to drain yourself and ‘be down’ and feel awful. Here death’s are so common, especially amongst poorer people, so if you were to grieve and be depressed for months you would always feel like that and you would lose the will to live.. Also, they cant just postpone their duties and so on since they’re really dependent on the small incomes they would get from one days work. They are not allowed to take a few days of work because of their loss. If they do that someone will just come take your place I guess, they aren’t protected like we are.

So yeah, life goes on pretty quickly because it has to. It’s the same when it comes to losing your livelihood; if a Tanzanian earns his money by selling goats and they all die of an epidemic or whatever, he would be telling the story as if it wasn’t a big deal, he might actually use it to entertain; ‘guess what happened to me the other day haha. I’m fucked’. A western guy would probably cry himself to sleep and yell angry stuff at the sky for weeks. It would be tragic. Why? Because bad shit happens to Tanzanians all the time.. They wouldn’t be able to keep going if they took everything seriously. So since they can’t control it they just try to laugh it off I guess.. Crazy

 

Again, a middle class family isn’t struck by tragedies the same way all the time, they probably hav insurance as well and stuff, so they could afford thinking differently. However this way of thinking, that comes from a life in poverty, has become a part of their culture now.

 

 

I feel the change in my way of thinking it in many little things. A couple of days ago I saw a (white) woman walking in the street with a pet dog which was all neat and I actually thought it looked crazy. Dogs aren’t pet dogs here, they have a function as guards and I started to see it the same way.  Also it seemed obscure to me how a little dog could be so clean and have a better life than lots of people walking around it.  

Also, but this is just a bit funny, when I saw the male cooks doing the dishes on the Safari I actually thought it was hilarious and slightly unnatural.. I didn’t think that when male volunteers did it, they were from the west so it’s different, but seeing local guys doing it was just all wrong.. Here the women take care of the home, the men don’t do any work in the kitchen at all, so it actually seemed sort of unmanly when they did it.. But, as the guide told us, they never cook or do the dishes at home – that is the woman’s job. Weird how you change without even being aware of it…

 

Speaking of men, I would just like to make one last comment on the whole Tanzanian-men-and-foreign-women subject. As it turns out, cheating is apparently the national sport of Tanzania, so since everyone is having non serious sexual relations all the time (even though the moral is that you shouldn’t so it is all very subtle and hidden) I assume the local guys wouldn’t necessarily chase foreign women at bars just to get laid because don’t otherwise – they do. Still, if that they think we’re easier than local women isn’t necessarily the reason, what is? Is it just that having a white woman is a sort of status symbol, is it that they want foreign women because they don’t cheat (as much) compared to the local women (a guide told this to a friend) or do they actually just find us attractive? I guess I will never know for sure…

 

Anyways….

 

To make a final conclusion I must say that I’m very happy I came here, even though the volunteering part didn’t reach my expectations and the only one really benefitting from my time here is me. But I really have learnt a lot, gained some new perspectives and had some amazing experiences I will never forget!

 

Next stop Sydney – Australia, here I come!

 

(0 from 0 votes)
 
Goodbye, hallo!https://www.mytripblog.org/pg/blog/erittenhofer/read/378902/goodbye-hallo
Goodbye, hallo!
 

Top 10 Succulent Treats of Tanzania... Warning This Will Make you Hungry   (published in Tanzania)

January 20, 2015 by   Comments(0)

Local African ingredients are fused together with Indian and Middle Eastern flavors to create the typical tastes of Tanzanian cuisine. With tantalizing street food, as well as a plethora of national dishes, we promise you won’t go hungry while volunteering!

1. Samosas and Chapatti: With a large Middle Eastern population the popularity of foods, such as samosas and chapatti, has grown in Tanzania. Samosas are typically filled with seasoned beef and then fried in a light pastry shell. Chapatti is a large flat bread similar to Roti. 

2. Ugali: The mainstay of Tanzanian cuisine, not particularly tasty on its own, this food is all about the experience. Eaten with ones hands Ugali is used as a spoon to pick up and soak up the other parts of the meal. Made of cornmeal, cassava, or millet it is a starchy mainstay of almost every dining experience.

3. Nyama Choma (Grilled Meat): This is Tanzania at it’s most succulent. BBQ meat found at both restaurants and street side. Skewered kabob style and roasted to perfection in big juicy hunks. It would be hard to leave Tanzania without trying the BBQ that dots almost every street corner.

4. Pilau: A rice dish chock full of spices and typically prepared with meat. Originally from West India it is now extremely popular in Tanzania and is most often served at weddings and special events.

5. Chipsi Mayai: Resembling a frittata this unhealthy late night option will most likely quickly become a favorite. The idea is simple, French fries are backed in eggs creating a solid circular form perfect for slathering in ketchup!

6. Ndizi Kaanga (Fried Bananas): Roasting on small charcoal stoves, fried bananas are an irresistible street side snack. Perfectly cooked with a sweet, warm, and tender middle this roasted delicacy should not be passed up. 

7. Coconut Bean Soup: A thick creamy soup made by combining coconut milk with red kidney beans. The result is a tasty meal perfect for vegetarians. We typically have many vegetarians and vegans who volunteer with Projects Abroad and all have found that it is both easy and enjoyable to eat while still sticking to their dietary needs.

8. Tanzanian Cucumber Salad: Light and refreshing this salad is made of cucumbers, tomatoes, cilantro and carrots all chopped together and marinated in a simple vinaigrette. A small medley of ingredients surprisingly bursting with complex flavors.

9. Chai Tea: A delicious black tea seasoned with cardamom and ginger. This is a typical morning beverage enjoyed piping hot from street side vendors.

10. Stoney Tangawizi: A ginger based soda, light on carbonation. This is a fantastic option for a pool side beverage on a hot day!


(0 from 0 votes)
 
Top 10 Succulent Treats of Tanzania... Warning This Will Make you Hungryhttps://www.mytripblog.org/pg/blog/gtyler/read/378886/top-10-succulent-treats-of-tanzania-warning-this-will-make-you-hungry
Top 10 Succulent Treats of Tanzania... Warning This Will Make you Hungry
 

En uge med fart på! (:   (published in Tanzania)

January 18, 2015 by   Comments(0)

Puha er der virkelig allerede gået en uge?? Hele ugen har været rigtig god og der er sket en masse ting. Jeg nyder at være sammen med de skønne børn på Mwandaliwa! Jeg er virkelig blevet glad for dem alle sammen og jeg ser frem til snart at komme i gang med lidt undervisning. Kenneth og jeg har fået nye arbejdstider, så vi møder kl. 14:00 og har fri ca . 17:30. Det, fordi børnene først har fri fra skole klokken 14:00. Jeg har været ude og ser skolen, børnene går på og det var lidt af en oplevelse. Det er svært at beskrive hvordan skolen så ud, men det mindede mest af alt om nogle bygninger der enten var ved at falde sammen, eller aldrig var blevet bygget færdig. Jeg blev lidt overvældet over at almindelige børn bruger hele deres dag i sådanne "lokaler".

 

Her sidder Jabeer, Kenneth og jeg. Vi venter ude forand skolen for at se om nogle at brønene har bestået en tæst så de kan rykke en klasse op

Derudover har jeg været til Swahilli lektion på kontoret, hvilket var rigtig godt, men også lidt svært.Jeg har lært de mest basale ord, som at hilse på og sådan noget. Bagefter tog vi nogle stykker ud at spise, hvilket virkelig var hyggeligt. Jeg har snakket med Janus (som er projekt leder her i Dar) og han har givet mig lov til at være med på fødegangen i en uge (16 feb.-20feb.) hvilket jeg ser frem til med stor glæde!!I torsdags prøve jeg at ringe til bedste, for at snakke lidt med hende, men nettet var simpelthen for dårligt til at vi kunne snakke ordentligt sammen. Så håber vi kan finde en dag at snakke, da jeg kunne høre der var en masse spørgsmål hun gerne ville stille.

Der bliver gkippet græs (:

Klokken 06:00 fredag morgen tog Kenneth af sted til Zanzibar sammen med 2 andre frivillige. Det gjorde at jeg have en hyggelig weekend her hjemme i huet alene.  Jeg havde fået lov til at møde tidligt  på børnehjemmet så jeg kunne nå på det lokale marked med nogle tøser inden det lukkede. Dog for de vild i dalla dalla  og kom aldrig rigtig ud til mig. Så jeg besluttede mig derfor i stedet at udforske det lokale supermarked og få købt mig lidt hyggelige godter til weekenden. Jeg elsker deres med her nede, det gør jeg virkelig, men jeg er dog allerede ved at være træt at konsistensen… Det er altid grød agtigt det vi får at spise og jeg savner virkelig noget med bid i. Så det jeg ledte mest efter på min indkøbstur var gulerødder, fandt desværre ikke nogle. Dog fandt jeg noget smører ost, som jeg ser frem til at spise på mit brød til morgenmad! Til min overraskelse stod aftensmaden på pomfritter og pølser, så jeg var rigtig glad og mæt da jeg gik i seng fredag aften!

Lørdag stod den på en  hyggelig strandtur med de andre frivillige. Jeg fik lov til at komme med Helena, Lenette og Ida hjem for at se hvordan de boede. Det er rigtig hyggeligt hos dem og så har de aircondition !! :O Da jeg er blevet færdig med Fasandræberne (den eneste bog jeg har medbragt) har Helena været så sød at låne mig en bog, Gåden og Alaska (den er skrevet af John Green, ham som har skrevet En flænge i himlen). Så den bog er jeg allerede godt i gang med! Efter den dejlige strandtur, hvor de fleste blev solskolede… Mødtes vi alle på en virkelig fin restant som hedder Shooter’s Grill. Den er placeret øverst på et højt hus, så man rigtigt kan se ind over byen, det var virkelig flot! Vi hyggede os helt vildt og det var dejligt at få snakket med nogle nye mennesker. Efter den vildt god burger samt salat og en drink ventede en lang køretur i bajaja, før jeg var hjemme. Det vidste sig dog da jeg kom hjem, ca. 21.30 at min familie ikke var hjemme endnu. De var åbenbart på besøg hos en mormor. Så jeg ringede til min værtsmor for at høre hvordan jeg skulle komme ind i huset, og hun kunne heldigvis fortælle mig at der lå en ekstra nøgle ude foran hoveddøren til mig. I dag er det søndag og jeg regner med at skulle slappe af hele dagen med en god bog og lade op til arbejdet i morgen. Kenneth kommer ikke hjem før engang i aften, så jeg har hele dagen for mig selv! Wiih :D

 

Og her til sidste vil jeg gerne lige informere om at jeg nu har bestilt en tre dags zafari næste weekend, så jeg glæder mig helt vildt til det bliver fredag igen! :D

(0 from 0 votes)
 
En uge med fart på! (:https://www.mytripblog.org/pg/blog/mlangebaek/read/378577/en-uge-med-fart-p-
En uge med fart på! (:
 

Christmas and New Years alla Tanzania   (published in Tanzania)

January 17, 2015 by   Comments(0)

Merry Christmas and Happy New Year!

 

Here’s a description of how my Christmas went:

 

So.. Monday the 23rd of December Elena and I went to Shoprite, the biggest mall in town that’s got a big variety of foreign products as well as local, after we finished teaching at the orphanage. First we met up with our safari guide, who’s very cute btw, and gave him a deposit, and then we went inside the mall to buy all the stuff we needed in order to prepare a big Christmas feast. As antipasti we wanted to have pieces of flute with cottage cheese, avocado and tomato on it, for the main dish Elena would make a German potato salad with sausages and for desert, I would make ris a la mande (a Danish desert everyone eats Christmas eve).

 

As it turned out though, Shoprite didn’t have all of the ingredients I needed.. Acctually, the only thing they did have was the fat milk, everything else I had to sort of replace with something else… This meant that I would do the dish with normal rice instead of porridge rice (even though the woman helping me out said the rice she handed to me could be used for porridge.. I guess she either didn’t get what I meant or just wanted me to stop bugging her. That wouldn’t surprise me, the staff wasn’t very helpful at all. If you asked them a question, they’d look at you as if saying ‘seriously? God that’s annoying, I was just having a nice conversation here… ‘ They then decide to help you anyways and take you to another person who might know the answer to your question. This second person will give you that same look and take you to a third person who eventually tells you something completely useless (‘do you have vanilla?’ ‘spices over there’ ‘yes thank you, I know where the spices are, I was asking if you have vanilla? I cant seem to find it anywhere.. ‘ spices over theree’ …. Never mind then… ) This is Africa for you; people don’t really like to actually work when they’re at work, their English is often too bad for them to help you and no one knows shit). They also didn’t have cream, almonds and vanilla, so instead I bought a bit of yoghurt with vanilla taste, cashew nuts and this fake vanilla concentrate that tastes like caramel and didn’t actually contain vanilla…

 

After our little shopping trip, we wanted to go home, but it was raining so much we had to wait outside for 15 minutes before we got too restless and decided to leave anyways. I was wearing flip-flops which meant that my feet got all messed up when the entire city became one big mud whole, and the dala ride took sooo long because it was rushour… God that was awful…

 

The dala trip on the 24th was even worse though. Elena and I left work early, after handing out balloons, biscuits, books and a skipping rope to the kids as Christmas presents, to go to Fifi’s (a bakery, café and restaurant in Arusha) so that I could skype with my mum and sister (<3). When I was done we bought some baguettes and wanted to go home, but it was raining a lot again. We decided to go anyways. We first jumped into one dala that was supposed to go to Stand, but half way there the driver said he didn’t go any further and we had to get out. We then ran the rest of the way in the rain, trying to protect the bread as much as possible. When we got to the corner the green dala’s to Usa usually stop by, there weren’t any dalas’ there and the traffic barely moved. After waiting for 10 minutes a guy helped us get into a dala further up the road, in exchange for money of course. We were now protected from the rain, but we hardly moved at all. While we sat in the dala, Elena all of a sudden really, really needed to go to the bathroom… It was really urgent, so when the dala made a stop at the traffic lights we jumped out and ran to the nearest local restaurant and borrowed there dirty, local toilet. It was good we went though since it turned out she had got diarrhea and probably wouldn’t have been able to hold it in through the whole dala ride home…

Because of the rain, the traffic, the emergency visit to the toilet we didn’t get home until 3.30 pm, even though we left the café at 1 pm…

 

Because we got home so late we were really stressed out and wanted to start cooking the Christmas dinner as soon as possible! But, as it turned out, Zahra, our host mum, hadn’t bought the gas we needed yet.. She called a piki piki guy and asked him to pick it up, and said that ‘he was on his way and it would only be a few minutes before he was here’. An hour and a half later he arrived… I swear… Usually this whole African – time thing is not that big of a problem to me, because I’m rarely in a hurry and have specific plans that needs to be carried out at a certain time.. But when this happened I got so incredibly annoyed I could barely concentrate on doing something while waiting… God

So, even though we originally wanted to start cooking around 2 pm we didn’t really start until 5.30 – 6 pm. Even though we only had one gas thing for cooking the whole dinner magically came together and we ended up having a fabulous time drinking this awful, very sweet wine, singing ‘last christmas’, dancing around and talking while the food was being made. We were in a really good mood until we opened our packages from back home after finishing the main course. We both got a bit sentimental, started crying and just really missed home. We still enjoyed our desert though, which was actually edible J

 

In Tanzania people celebrate Christmas on the 25th of December, so the next day we had a lovely lunch consisting of pilau, white rice, a coconut sauce and a pili pili salat thing, with the family. It was a bit weird because Hashim, Ibramin and Fatima went to an uncle’s house to have dinner, and instead some other uncle and his friend plus a neighbor had dinner with us… Here, the children truly are children of everyone.. A couple of days later two new boys arrived too. I have no idea who they are, but apparently, they also live here now. It must be nice having so many people around you and always having someone to play with, but there’re things about the Tanzanian family structure I find negative as well. One of them is that no one ever really hugs each other. Not even the kids get cuddles, unless they’re really upset about something. But it’s a very rare occasion. Another thing is that the husbands are never around, and that the women’s primary job still is to take care of the home. Gladnis once said that if you really want to change this country, you should educate the women because they’re the once influencing the new generations. The men don’t because they’re always off working somewhere. I statement which is very true.

 

We helped one of Zahra’s sisters and our house girl Blandina out, and wrote down the recipes ( I will try to make it when I get back home, even though some of the spices and stuff seemed quite exotic and I wouldn’t know where to get it… ) for everything. After lunch we went to River Trees to Skype, and after that we came home and had dinner. This time Elena and I just ate by ourselves as usual.

 

After dinner I decided to go out with Gen, Chantelle and another girl who worked with Chantelle. Elena was too tired to go, so the taxi driver just picked me up at my house at 10 pm and took us to Le Patio, picking up the other girls on the way. Le Patio is a restaurant by day and a bar at night, and because of Christmas, they had a live band playing all the goodies but oldies. We had a few drinks and talked for a while, and around 12.30 am we went to Via Via, an outdoor bar with a big dancefloor and a stage.

We got a few drinks and then went dancing. We ran into a couple of guys Chantelle’s coworker new, because they apparently were friends of some local guy she had a thing with.. It was really interesting how these guys flirted with her a lot despite the fact that she had a thing with their friend. I don’t know if ‘the bro code’ doesn’t exist in Tanzania or whatever, but to me it’s really bad manner flirting with one of your friend’s girl. Maybe it isn’t like that here, or maybe they’re limit to how much you can do is just pushed a bit? I don’t know, but it was kinda weird.. All the men seemed to be really interested in her though and really liked that she was a ‘round’ girl. It’s strange how the meatmarket is so different down here.. Ít just proves how relative beauty is.. I don’t know if I should be upset about having gained a little weight here (everyone does because the food hear is so fat) or not :p

 

In the last blog I wrote that ‘’Usually it takes a while for you to gain trust in the guys flirting with you at home while going out. You’re a bit suspicious in a way and always try to figure out what they want and why. But that tendency gets even worse here when a black guy is hitting on you. So basically, I trust him even less because he’s black…’’

I’ve been reconsidering this and realized that it’s not about being black or not, but the whole issue is more about which part of the world you come from and the mindset that comes with it. I think I have a hard time trusting the guys here because they have an African view on things while I have a Western one. This affects the way we interpret the same situation, and it makes me think that he has more or different motives for doing what he does. And I think it’s this difference in mentality, the African-ness I don’t trust rather than skin color. I mean if I met a black Danish guy I wouldn’t trust him less just because of that. It wouldn’t make a difference because I wouldn’t question feel like I had to question his motives and his understanding of the situation because I would expect it to be the same as mine…

I know I wrote about this the last time, but this topic is just very interesting to me :p Sorry about that..

 

I’m still gonna keep bugging you though..! Because after all, I don’t think the whole lack – of – trust issue is only about mentality, nationality and so on. Another huge part of it is simply about the fact that the kind of men you meet at the clubs here, the kind of guys that choose to go talk to white women at bars filled with mzungus, are just not a type of guy you would be very trusting with – anywhere. The kind of men that go to those places usually work in gyms, bars or in hotels, care a lot about they’re tattooed overdimentioned six packs who go ‘hunting’ 7 days a week, drink and smoke weed a little too heavily. They’re gerorgeous, for sure, but even back home I would definitely be a little careful.

There’re different type of men here too, our safari guide is one of them, but as a traveler you just only seem to run into that one kind of guy very often, because I guess they rarely go out on Thursdays (which is when via via is most fun).

So, I guess saying that ‘ I don’t want to go out with a local guy because I don’t trust them’ is a little too heavy a statement. I think ‘I don’t trust local guys I meet at clubs and bars’ is much more fitting…

But then again the whole ‘why are you coming on to a white girl who’s most likely not your type?’ thing I wrote about last time would still be an issue with a ‘nice guy’ you met somewhere else..

 

Maybe I should just stop taking the whole thing so seriuously :p jesus, it’s just late night flirtation, who cares. It’s not important at all – people should just really watch out for themselves..

After Via Via three of us went to Arusha Backpackers at 3.30 in the morning. We slept for two - three ours, got up at 7 am, had breakfast and went to work. It wasn’t too bad, even though I was tired.

 

I’d say I had a quite ‘third world’ New Years Eve. First Elena and I went to Rivertrees for dinner. After dinner we got a cap and picked up Sophie, Gen, Chantelle and Chantelle’s friend and went to Bonnie’s where there’d be a party. Unfortunately, the power was gone when we got there, so we just sat in the dark for a while without music drinking and talking while waiting for some of the boys to get the generator started. As it turned out, the generator was broken too (it worked for a few minutes but then it died again). So since the party wasn’t really coming together, we decided to go out instead. So all of us, think we were 10 or so, got in Bonnie’s car – or, some of us girls got on it as we would stand on the open back of the van, where you usually put the big stuff you need transported.

We drove to Babylon, a local bar, where we had drinks and danced as well as we could in the massive crowd until 12 o’clock. We then drove out of town to this big, big place called Club D. It looked really western but, as always, I think we were the only foreigners there. Anyways, we did the same thing and just had a lot of fun, despite the fact that we had to leave the dancefloor several times because there were just too many guys practically dancing on you….

Unfortunately, the zipper on my little bag broke, and I was too drunk to care and do anything about it. This resulted in my phone, keys, phone charger (needed it at Rivertrees so that I could skype with Nina) and cigarettes being stolen. Sucks, no more snapchat for me L So now I only have my local ‘techno’ phone.

 

It created another problem for me as well; when we got home at 5 am I couldn’t get into my room… This meant that I had to sleep in Elena’s bed with her, which was just very, very hot. It’s awful waking up with a hangover and not having the opportunity to vanish from the world and heal yourself.. So I just spend most of the day in my smelly clothes from the night before, sleeping on the couch and Elena’s room which was still too hot. I wasn’t happy. Around 5 pm Zahra found an extra key and the day was saved. J

 

The 2nd of January I felt well again, which was good because I had to go on Safari!

The car picked us up at 8 am, and after picking some stuff up in town we drove off to Tarangire. It was amazing, we saw sooo many elephants and lots of them walked past the cars with only a 5 meters distance!

We also saw some lions and heaps of other animals, but the next day at Serengeti we saw a lot more. On the third day in  the morning we even saw a big pack of lions hunting a warthog. On our way to Ngorongoro later the same day we visited a Masaii village (we were tourists with a capital T). I was quite surprised with how educated they were; in the village they had a kindergarden where the kids were taught English, Kiswahili and maths. After kindergarten they went to a private primary school in the Ngorongoro Crater, and after that the Masaii kids would go to boarding school and then later university. The guy that showed us around normally studied in Arusha and was only back in the village for 3 months. However, if they live a ‘normal’ life in a city, they have to leave all their new habits and culture behind when they return to the village and take up the traditional life again. Funny how people who look so different from you can turn out to be so similar… (A lot about them is very different of course, but still). The Ngorongoro turned out to be my different park, not because of the animals (even though we saw rhinos, lions and hyena) but because the landscape was just amazing!

Also we had a great night at the Ngorongoro campsite (even though it was freezing); while we were eating dinner, two elephants walked into the camp. One was eating nearby the toilets, another one was drinking water from the tank. Amazing. Also when we were in our tent getting ready to sleep, three buffalos came and started grasing outside our tent ..! A bit scary since they’re also a part of The Big Five (leopards, lions, rhino, elephant and buffalo, animals that can be dangerous to humans) but we got used to it. J I wasn’t happy though when one of them woke me up in the middle of the night because it was bumping it’s head into my leg, trying to get some grass under me… Damn…

 

Since then not a lot happened… I was sick from Thurdsay January 8th  to Saturday, just had a bit of a fewer, was nauseous and didn’t want to eat, but it’s okay again. J Just to make sure I went to the hospital Saturday evening and got a malaria test (it took an hour and a half even though there were only four other patients there) which was negative. The hospital were as awful as always; first you go to one reception and get a file. Then you go to another desk and pay. After waiting for a while you go to some doctor who signs your file, saying that it’s okay, this girl can get a malaria test. Then you go back to desk nr. 1 and get a piece of paper saying that you’re gonna have a malaria test. Then you go to desk nr. 2 again and pay for that. Then you wait for a bit. Then they call your name and you go to the laboratory and wait for someone to show up who’ll give you the test. Then go get the test, ‘the answer will be here in 5 minutes’, go back to the waiting room and wait for 15 minutes until they call you, you go back to the doctor and get the answer. Finished.  Damn. In Denmark getting that test would have taken 5 – 10 minutes in total. Can’t get over the fact that they had a ‘suggestion box’ hanging on the wall in the waiting room.. I could write a novel filled with suggestions… Gosh

Saturday – Monday morning I stayed in Moshi which was pleasant and interesting as always J

So yeah, except for that and the sickness not much is happening… We have three new local teachers, after weeks of having none, at Aston and three new volunteers, who’re just going to stay 1 – 2 weeks or so, so there’s just very little to do. So showing up at work every morning seems even more pointless than it usually does… So even though I really enjoy spending  time with the kids, hanging out with other volunteers and stuff I’m just starting to get really excited to leave and go to Australia in now… 11 days (…)!

 

 

Hope you’re all well! I’ll make sure to make one more blog update before I’ll head South :D

Xoxoxo from Tanzania <3

(0 from 0 votes)
 
Christmas and New Years alla Tanzaniahttps://www.mytripblog.org/pg/blog/erittenhofer/read/378514/christmas-and-new-years-alla-tanzania
Christmas and New Years alla Tanzania